facebook pixel 1

A cirok válasz lehet a klímaváltozásból adódó kihívásokra

2023. március 3.

A cirok válasz lehet a klímaváltozásból adódó kihívásokra

Az elmúlt szezonban több mint 120 éve nem tapasztalt aszály sújtotta a magyar mezőgazdaságot a tavaszi vetésű növények számára legfontosabb vegetációs időszakban. Ez szinte minden gazdálkodó számára óriási termés- és ezáltal jövedelemkiesést okozott.

A helyzetet tovább súlyosbítja az őszi műtrágyaárak drasztikus növekedése és a terményárak jelenlegi, drámai csökkenése. Bár az elmúlt időszakban több helyen jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, de ez közel sem volt elég mindenhol a talajok mélyebb rétegeinek feltöltéséhez. Emellett az elmúlt évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján egyre többen látják be, hogy Magyarország egyes területei nem alkalmasak a kukorica biztonságos termesztésére.

A termelők keresik azokat az alternatív növényeket és megoldásokat, amelyek termesztésével és alkalmazásával csökkenthetik az időjárásból adódó kockázatokat. Ezzel párhuzamosan felértékelődnek azok a növények, amelyek alacsonyabb tápanyag-visszapótlás mellett is biztonságosan és jövedelmezően termeszthetők.

Emiatt egyre több termelő választja a szemes cirkot, mint logikus választ a kihívásokra. A cirok sikerének titka egyszerű, és magában a növényben keresendő.

Érdemes tudnia Önnek is a cirokról, hogy

  • a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42 millió hektáron termelt gabonanövény;
  • kiváló takarmány alapanyag, de mivel gluténmentes a termése, ezért egyre növekszik a humán felhasználása is Európában;
  • a növény Afrikából származik, kimagasló aszály-, valamint stressztűrő képessége miatt egységnyi szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának;
  • csapadékhiányos körülmények között ugyanazon a területen a termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé;
  • termesztése nem igényel speciális gépeket, a vetésforgóba jól beilleszthető, a szélsőségesen szikes vagy homokos területek kivételével biztonságosan termeszthető;
  • tápanyagigénye lényegesen kisebb, mint a kukoricáé;
  • jelenleg hazánkban nem tudunk annyit szemes cirkot termelni, amennyire tartós piaci igény van!

A cirok sikerének titka egyszerű és magában a növényben keresendő.

Tudta Ön a Lidea-ról?

  • A Lidea Európa legnagyobb ciroknemesítő és a legszélesebb fajta választékkal rendelkező vetőmagvállalata.
  • A Lidea hibridek piacvezetők évek óta Magyarországon.
  • Mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert a kiváló genetika mellett szaktanácsadói hálózatunkon keresztül olyan személyre szabott megoldásokat kínálunk partnereink részére, amelyek a hazai viszonyok között biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden piaci szereplő számára.
  • A hazai piacvezető cirokhibridek előállítása Magyarországon történik.

A ciroktermesztés sikerében alapvető a fajtaválasztás, ami mindig egy stratégiai döntés, az eltérő igények és lehetőségek eltérő megoldásokat kívánnak.

A kínálatunkban megtalálható szemescirokhibridjeink jól illeszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben. Termésük kifejezetten keresett, mivel találkozik a célpiac igényeivel, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők.

Ismerje meg szemes cirok kínálatunkat!

Silócirok portfóliónkat a szarvasmarha ágazat eltérő, speciális takarmányozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki, amelyek között megtalálhatók az un. hagyományos, de takarmányozásra egyértelműen javasolt silócirkok mellett a legújabb szakmai nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok is.

Silócirok hibrid ajánlatunk:

Mivel felismertük, hogy a piac különböző szereplőinek eltérő kérdései, tapasztalatai vannak, mögé álltunk a www.acirok.hu oldal online szakmai fórumának, ahol a látogatók a cirok termesztésével kapcsolatban felmerülő termelői kérdésekre kaphatnak választ szakértőktől. 

• Kérdése lenne cirokkal kapcsolatban? 
• Érdekli, hogy mások milyen szakmai javaslatokat kaptak a szakértőktől? 
• Egyszerűen csak fontosnak tartja, hogy cirok termelőként minél több információhoz jusson a növény hatékonyabb termesztésével kapcsolatban? 

Ha a válasza: IGEN, akkor kattintson és beszéljük meg!