A cirok válasz lehet a klímaváltozásból adódó kihívásokra

2023. március 3.

A cirok válasz lehet a klímaváltozásból adódó kihívásokra

Az elmúlt szezonban, több mint 120 éve nem tapasztalt aszály sújtotta a magyar mezőgazdaságot a tavaszi vetésű növények számára legfontosabb vegetációs időszakban. Továbbra is a kukorica meghatározó a magyar vetésszerkezetben, így a szinte minden növénytermesztő számára az elmúlt szezon óriási termés és ezáltal jövedelem kiesést, az állattenyésztők számára tömegtakarmány alapanyag hiányt és egyben megnövekedett takarmányozási költségeket okozott. 

Egyre többen látják be, hogy Magyarország egyes területei nem alkalmasak a kukorica biztonságos termesztésére, ezért keresik ezekre a területekre azokat a növényeket és megoldásokat, amelyek termesztésével és alkalmazásával csökkenthetik az időjárásból adódó kockázatokat. Emellett az input árak drasztikus emelkedése még inkább felértékelte azokat a növényeket, amelyek alacsonyabb tápanyag-visszapótlás mellett is jövedelmezően termeszthetők.

Emiatt egyre több termelő választja a cirkot, mint választ a klímaváltozásból adódó kihívásokra.

A cirok sikerének titka egyszerű és magában a növényben keresendő.

Tudta Ön a cirokról?
· a szemes cirok a Világon az 5. legnagyobb területen, több, mint 42 millió hektáron termelt gabonanövény
· kiváló takarmány alapanyag, de mivel gluténmentes a termése, ezért egyre növekszik a humán felhasználása Európában
· a növény Afrikából származik, kimagasló aszály-, valamint stressztűrő képessége miatt egységnyi szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának
· a csapadékhiányos körülmények között ugyan azon a területen a termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé
· termesztése nem igényel speciális gépeket, a vetésforgóba jól beilleszthető, a szélsőségesen szikes vagy homokos területek kivételével biztonságosan termeszthető
· jelenleg hazánkban nem tudunk annyit szemes cirkot termelni, amennyire tartós piaci igény van
· a BMR (Brown MidRib) típusú cirkok a silócirkok legújabb generációját képviselik, amelyek egyre több mérvadó állattartó számára jelentenek alternatív megoldást a tömegtakarmány bázisuk biztosítására

Tudta Ön a Lidea-ról?

· a Lidea Európa legnagyobb cirok nemesítő és a legszélesebb fajta választékkal rendelkező vetőmag vállalata
· a Lidea hibridek piacvezetők évek óta Magyarországon
· mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert a kiváló genetika mellett szaktanácsadói hálózatunkon keresztül olyan személyre szabott megoldásokat kínálunk partnereink részére, amelyek a hazai viszonyok között biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden piaci szereplő számára
· a hazai piacvezető cirok hibridek előállítása Magyarországon történik

A ciroktermesztés sikerében alapvető a fajtaválasztás, ami mindig egy stratégia döntés, az eltérő igények és lehetőségek eltérő megoldásokat kívánnak.

Ebben segítenek Önnek a Lidea szakemberei!

A kínálatunkban megtalálható szemes cirok hibridjeink jól beilleszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben, termésük kifejezetten keresett, mivel találkozik a célpiac igényeivel, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők.

Ismerje meg szemes cirok kínálatunkat!

Silócirok portfóliónkat a szarvasmarha ágazat eltérő, speciális takarmányozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki, amelyek között megtalálhatók az un. hagyományos, de takarmányozásra egyértelműen javasolt silócirkok mellett a legújabb szakmai nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok is.

Silócirok hibrid ajánlatunk:

Mivel felismertük, hogy a piac különböző szereplőinek eltérő kérdései, tapasztalatai vannak, mögé álltunk a www.acirok.hu oldal online szakmai fórumának, ahol a látogatók a cirok termesztésével kapcsolatban felmerülő termelői kérdésekre kaphatnak választ szakértőktől. 

• Kérdése lenne cirokkal kapcsolatban? 
• Érdekli, hogy mások milyen szakmai javaslatokat kaptak a szakértőktől? 
• Egyszerűen csak fontosnak tartja, hogy cirok termelőként minél több információhoz jusson a növény hatékonyabb termesztésével kapcsolatban? 

Ha a válasza: IGEN, akkor kattintson és beszéljük meg!