facebook pixel 1

A cirok termeszthető 12% feletti lejtésű területeken?

2024. január 11.

A cirok termeszthető 12% feletti lejtésű területeken?

IGEN! A Lidea-nak erre is van MEGOLDÁSA!

A 12%-ot meghaladó lejtős területeken gazdálkodó termelők keresik azokat a jogszabályoknak megfelelő növénykultúrákat, amelyek jövedelmezően termeszthetők és jól beilleszthetők a vetésforgóba.

A vonatkozó rendelet alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy vethető-e ilyen területre szemes cirok?

14/2023. (IV. 19.) AM rendelet:

A talajromlás és a talajerózió kockázatát csökkentő talajművelés, ideértve a lejtők dőlésszögének figyelembevételét is – HMKÁ 5 előírás:

(1) Direktvetés, szintvonalas vagy rétegvonalakkal párhuzamos művelés, továbbá az eróziós jegyeket mutató lefolyási útvonalakon erózióvédelmi sávok kialakításával folytatott művelés kivételével tilos a 12%-nál nagyobb lejtésű területen kapás növények – beleértve a kukoricát és napraforgót is – termesztése, valamint őszi káposztarepce átlagosan 24 cm-nél nagyobb sortávolságon való termesztése.

(2) A tábla 12% feletti lejtésű területeken elhelyezkedőnek minősül, ha

a) 2 hektárnál kisebb területű táblák esetében az adott tábla területének több mint 50%-a 12%-nál nagyobb lejtésű területen helyezkedik el; valamint

b) 2 hektáros vagy annál nagyobb területű táblák esetében az adott táblán belül a 12%-nál nagyobb lejtésű terület nagysága meghaladja az 1 hektárt.

A módosítást követően a nevesített repce, kukorica, napraforgó mellett az alábbi növényeket tekintik a nevezett HMKÁ 5 kapáskultúrának (a rendelet szerint az erózió szempontjából kockázatos kapásnövények):

A hatóság állásfoglalása alapján a cirok nem tartozik ebbe a körbe, így ezeken a területeken cirok vetőmag vethető.
A hagyományosan javasolt technológia mellett a helyi tapasztalatok azt mutatják, hogy Lidea szemes cirok hibridek eredményesen termeszthetők gabona sortávolság alkalmazása mellett is, nagyobb tőtávolság és kisebb sortávolság (12,5 cm) melletti térállásban.

Tavalyi évben már több helyen volt köztermesztésben Lidea szemes cirok genetika, 12,5 cm sortávra vetve, olyan termőhelyi adottságoknál, ahol is a lejtők dőlésszöge meghaladta az említett 12%-ot.
Az eredmények magukért beszélnek!
Néhány termőhelyi tapasztalat:
- Ságvár               15 ha                     8 t/ha
- Zalaegerszeg    20 ha                     7,5 t/ha
- Pásztó                113 ha                  10,6 t/ha
- Pásztó               8 ha                       9,4 t/ha
- Domoszló         36 ha                     8,5 t/ha (vadkáros terület!)

A Lidea Európában, valamint Magyarországon is piacvezető nemesítőház. A siker nem csak a kiváló genetikának köszönhető. Mások vagyunk mint az egyéb nemesítőházak, mert nem csak vetőmagot kínálunk, hanem a cirokban érintett összes piaci szereplő bevonásával közösen és komplexen fejlesztjük a hazai cirok piacot. Olyan megoldásokat, innovációkat, szakmai tanácsadást kínálunk partnereink részére, amelyek a hazai viszonyok között is biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden érdekelt számára. A tudatos portfólió kialakítás, a technológiai, etetési kísérletek és a partnerek számára nyújtott személyes szaktanácsadás mellett, hibridjeink évek óta bizonyítják a kiemelkedő képességeiket, így keresettek a termelők, valamint a végfelhasználók körében.

Fontosnak érezzük, hogy a Magyarországon életbe lépő 12%-os lejtők talajromlás, és talajerózióval kapcsolatos előírásokat figyelembe véve, olyan alternatív lehetőségre hívjuk fel a termelők figyelmét, ami a jelen gazdasági és törvényi előírások figyelembevételével MEGOLDÁSt és biztos jövedelmezőséget jelenthet az érintett termelők számára.

Az aktuális cirok kínálatunkkal és egyéb növényeinkkel kapcsolatban látogassanak el weboldalunkra vagy keressék a területileg illetékes kollégáinkat, örömmel állnak rendelkezésre!

Cirokkal kapcsolatos szakmai kérdéseit felteheti a www.acirok.hu online oldalunkon is, ahol szakértőinktől személyre szabott választ és tanácsot is kaphat.