facebook pixel 1

Új korszak kezdődik a Lidea életében az új generációs repce hibridek érkezésével

2024. június 25.

Lidea repce új generációja megérkezett

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Ezek az új generációs repcék kiválóan alkalmazkodnak a magyarországi viszonyokhoz, amit jól bizonyít, hogy a NÉBIH kísérleteiben nyújtott teljesítményük alapján már 2 év után 4 Lidea repce került regisztrációra 2024-ben. Egyedülálló módon 2022-ben a korai éréscsoportban az első 4 helyezést, 2023-ban az 1. helyezést Lidea repce érte el, megelőzve a jól ismert standardokat.

Ez a kiemelkedő fejlődés lehetőséget nyújt számunkra, hogy az idei évben szinte teljesen új portfolióval álljunk a partnereink rendelkezésére. Cégünk teljes mértékben felkészült minden termelői igény kielégítésére, hiszen több éréscsoportban és olyan vetőmagot tudunk kínálni, melyek képesek a felülmúlni az eddig megszokott, és kedvelt konkurens anyagokat.

Lássuk hát, milyen megoldást tudunk nyújtani partnereink számára:

LID Invicto Protect a piacon egyedülálló fejlesztés, ami segítséget nyújt a termelőknek a rovarkártevők elleni harcban. A Pack Protect megoldás egy vetésre kész keverék, melyben megtalálható az ES Alicia fajta repce 7%-ban és a LID Invicto hibridrepce 92%-ban, továbbá 1%-ban az Alexandriai here. Felvetődik a kérdés, hogy a Pack Protect miért is lenne egy ideális választás a termelőknek? Azért, mert az ES Alicia 7-10 nappal korábban virágzik, mint a LID Invicto, ezért az ES Alicia magához vonzza a repce fénybogarakat. Az ES ALICIA-án időben előre jelzett növényvédelmi beavatkozás az LID INVICTO-n lévő kártevőnyomást hatékonyabban a gazdasági küszöb alatt tudja tartani. A megfelelő időben elvégzett rovarölőszeres kezelésnek köszönhetően a fő hibridünket jóval kisebb mértékben károsítja a repcefénybogár. Ezzel a megoldással nem csak a költségeken tudunk spórolni, de a kártételt is mérsékelni tudjuk, ezzel pedig a profitot képesek lehetünk növelni.

LID Maestro a repce földek karmestere. Az elnevezés sokat elmond a hibridről. Kiemelkedő termőképességét jól mutatja, hogy 2022-ben és 2023-ban is a NÉBIH regisztrációs kísérletében a korai csoportban az 1. helyet szerezte meg a standard hibridekkel és az összes jelölttel szemben. A standard hibrideket termésmennyiségben közel 15%-kal tudta felülmúlni.

LID Invicto a nitrogén hasznosítás királya. Kimagasló a termőképessége, de a csökkentett tápanyagú technológiához jobban alkalmazkodik, mint a többi Lidea hibrid a konkurenciát is beleértve.

LID Caliento a gyengébb adottságú területek meglepetése. Nagyon jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik a gyengébb adottságú területeken, ahol átlag feletti termés elérésére képes, így bátran termeszthetik azon termelők is, akik kevésbé jó talajokon gazdálkodnak.

LID Bessito az egyik legnagyobb termőképességű hibridünk a portfólióban, a tavalyi évben 1. helyezett lett az IKR kísérleteiben, viszont csak az intenzív technológiát követő termelők figyelmébe ajánljuk, mert szerényebb viszonyok jobb megoldást tudunk kínálni.

ES Capello az igazi túlélő. Több szezon óta a köztermesztésben bizonyítja évjárati stabilitását. Magas termőképessége mellett az egyik nagy előnye, hogy a kiváló egészségügyi profiljának, és jó elágazódóképességének köszönhetően széles termesztési körülmények között használható hibridünk, mely akár 75 cm-es sortávolságban is bő termésre képes.